Gratulationer, gratäng och glass i Gerdal

Kära dagbok: det har blivit juli. Det är ungefär hundra grader varmt ute konstant och livet har verkligen prövat mig de senaste veckorna. Jag är. så. trött. på. att. oroa. mig. över. sånt. jag. inte. styr. över. MEN, schersminen blommar, det är en knapp vecka till semester och havet svalkar oss om kvällarna.

Det är upp, det är ner, livet, men förhoppningsvis är det lite mer uppåt framöver. Håll tummarna?

Månaden har faktiskt börjat rätt fint. I alla fall har den bjudit på ögonblick som kunnat stilla en orolig själ.

Julis första helg var vi nämligen bjudna på (försenat och dubbelt) 75-årsfirande, så i lördags satte vi oss i en lånad bil (lång historia – ett av orosmomenten) utan AC i 29 plusgrader med riktning på Jonathans hembygd: Höga kusten och Örnsköldsviks kommun. Här är älven som rinner genom hans födelseort, Själevad!

Och fir blev det! På strutsfarmen i Gerdal. Och gott åt vi, jisses alltså.

Här är förrätten: brietoast med trattkantareller, syrlig äppelsallad och tärnat strutskött.

Huvudrätt. Strutsfilé, allt möjligt smått och gott till. Och gratäng på potatis och jordärtskocka, ihop med en sås på svart trumpetsvamp. Mm. Den där dill-liknande saken till höger var Björnrot fick jag lära mig – en sån vill jag ha i trädgården!

Hej hej kompis! Strutsar alltså, så spännande djur. Är du en dinosaurie? En orm? De känns liksom så aviga när de går, som att knät är åt fel håll. Är jättelångt upp med huvudet, vrider och vänder på halsen för att sedan böja sig ända ner mot marken för att äta sten eller klia sig med sina två tår.

Uppfödda precis här på gården, mitt i den ångermanländska landsbygden, bland tall och björk och gran. De går från 1 till 100 (!!) kilo på ett år och är prick hur nyfikna som helst. Framför allt de här ungdomarna ↑↓

Var här en höstdag för några år sedan också. Då köpte vi glass och promenerade runt. Tips – om du är i krokarna!

Väldigt mysig liten utflykt, knappt 20 minuter från Örnsköldsvik centrum!

Och det här då. En krämig havretårta med bär och hemgjord glass med smak av pepparrotsmynta (en till sak att skaffa till trädgården, jepp). Det var så himla gott.

Om jag skulle sätta mig i en bil utan ac och åka 50 mil i 29 plusgrader för att få äta den igen? Absolut.

 

Så, det var början på mitt juli. Ett mycket kort men väldigt trevligt och gott besök till grannlänet. Inga kramar den här gången, men förhoppningsvis snart. Glad och tacksam ändå, för att få skingra tankarna och för att ha valt ett liv med en person som fört med sig så många fler att tycka om ♥

Hur mår du? Hur har juli varit hittills?

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *