Gåsören

På väg ut ser du bland annat den här vyn

Hej hej och välkommen till lördag vecka 27 2021. Ja, inte nu när du läser alltså. Idag är en helt annan dag. Men just den här berättelsen om Gåsören jag vill dela med dig utspelade sig lördag vecka 27 2021 och det är kanske en bloggs fiffigaste grej; möjligheten att kunna backa i tiden såhär. Kunna titta tillbaka till då, spara för sen.

Ja men vad gjorde jag just den dagen då? Jo! Jag satt inne i en båt och spanade ut på hembygden från vinklar jag aldrig sett förr.

Jag, Jonathan, Albin, Erna och deras lilla Saga hoppade ombord i Kurjoviken klockan 14, köpte varsin glass i Örviken medan ytterligare fyra passagerare klev på och sedan vände skutan runt ut mot hav och horisont!

Direkt du närmar dig ön ser du majoriteten av byggnaderna som finns. Det är inte en stor, men väldigt vacker, plats.

Strax skymtade vi målet för dagens utflykt; Gåsören! En liten ö strax utanför Skelleftehamn. Perfekt för dagstur, men också med möjlighet till övernattning.

Lotshuset och lilla bastun på Gåsören

Övernattning ja! Då sover du där till vänster. Finns kök och fina gamla bilder, våningssängar och sällskapsrum. Och havsutsikt såklart. Där till höger är bastun. Mmmm att sitta därinne och sedan skutta ner till vattnet för svalka. Ja tack!

Just den här gången blev det varken övernattning eller bastu, men tänk vad mysigt det vore?
*Skriver genast upp på min bucketlist* (Här finns en guide om Gåsören även hamnar på din).

Vy inifrån lotshuset på Gåsören

Utsikt åt nordväst. Och en liten skymt från inuti lotshuset – huset till vänster på bilden tidigare, alltså.

Den äldsta fyren på Gåsören, från 1881

Vädret var perfekt. Så mycket svalare än tidigare veckors värmebölja. Inte mycket till vind ens på ön, men ett otroligt uppskattat molntäcke. Hade glömt hur det kändes att röra sig utan att drunkna i svett. TACK.

Vi utforskade ön en stund innan vi slog oss ner mellan fyrarna. Ja, du läste rätt. Fyrarna, i plural. Här finns två! Den här gamla fina i trä, från 80-talet. (1880-talet, alltså). Och så den röd-vita i betong, från 1921.

Fika mitt mellan fyrarna på Gåsören

Valde ett av alla picknickbord (ja, plural även här, men de var så många att jag slutade räkna – ingen risk för trängsel, alltså). Packade upp kex, frukt, bullar, tunnbrödrullar, festis, vår egen äppelmust och iskaffe.

Toppengrej att ta med i termos alltså, iskaffe. Frys in överblivna kaffeslattar i isbitsformar, fyll en termos med dem + mjölk. Så svalkande och gott (och svinnsmart).

Dagsutflykt till Gåsören

Ungefär 2,5 timmar senare landade några försiktiga regndroppar på armen, precis när det blivit dags att säga hejdå till fiskmåsungarna som sprang omkring på stenstränderna, hälla ut kott-soppan Saga ”tillagat” och åka hemåt igen.

Så himla fin dag, så himla fin plats, så himla mysig smygstart på årets hemester. På fredag börjar den på riktigt!

ps. har gjort en liten filmrulle från äventyret också. den kan du se här. ds.

Har du några sommarplaner du vill dela med mig?

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *