Destination: Bjuröklubb

Bjuröklubb, Skellefteå Kommun

Bjuröklubb. Min hjärteplats. Var ska jag ens börja? Med solnedgångarna som aldrig tar slut på somrarna? Med havet som sträcker sig åt alla håll, blir ett med himlen? Med klapperstensfälten, de knotiga träden, den konstanta kören av havsfåglar?

Jag kommer ofta hit när klockan blivit sen. Det är fördelen med att vara kvällspigg och att få bo på en plats med evigt ljusa sommarnätter; jag får ofta den här turistmagneten för sig själv. Det är fint på dagarna också, såklart. När caféet är öppet och båtarna lägger till i hamnen och det badas på stranden och vid klipporna. Men jag är så svag för ögonblicket där skymning möter gryning att jag nio gånger av tio är här precis just då.

Bjuröklubb, Skellefteå Kommun

Bjuröklubb reser sig fortfarande 1 centimeter om året. Högt, högt upp ovanför vattnet står fyren och blinkar om kvällen. Den går hyra, om du vill sova över. Det vill jag.

Det finns också en campingplats vid sandstranden i närheten, på vänster sida när du kör i riktning mot udden och fyren. Där är du heller inte långt från vandringsleden ut till jungfrugraven på motsatt sida.

Bjuröklubb, Skellefteå Kommun

På Bjuröklubb finns mycket djur, men det är nog först i skymningen som du får träffa dem riktigt nära. Då kommer hararna, renarna, rävarna och älgarna fram. På dagen kan du istället vandra i den fina gamla skogen (här är naturreservat!), plocka enorma blåbär och titta på lämningar från de som bodde här på 500-talet.

Bjuröklubb, Skellefteå Kommun

Och så kan du vandra ut till en av mina absoluta favoritplatser; sillhällorna. Slipade släta av havsvågorna genom årtusenden. Det är så fint.

Tips!
  • Här öppnar snart Matverket sin andra butik för lokal mat. Kika in och köp med dig något härproducerat.
  • Ta med badkläder och handduk om andan faller på. Eller en burk att samla bär i!
  • Är du här dagtid tycker jag du ska vandra lite i skogen. Det är något väldigt speciellt med att vandra bland täta grenar och samtidigt höra havet.
  • Lyssna på Lalehs låt ”Bjuröklubb” på Spotify.
Mer information:
Har du besökt Bjuröklubb? Eller står det på din önskelista?

Berätta gärna i en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *