Destination: Brudslöjans vattenfall

Brudslöjans Vattenfall i Sorsele kommun

En augustidag fick vi för oss att åka till Västerbottens nordvästra hörn, bara sådär. Jag hade sett en bild på ett vattenfall för flera år sedan och lagt namnet på minnet. Brudslöjan. Och just den här dagen blev dagen vi åkte dit.

Dropparna föll inte, de stod liksom still i luften. Den nästan osynliga parkeringen vid vägen var tom och bekräftade det jag redan förväntat mig; det grå vädret skulle låta oss möta den här platsen för första gången, utan några andra i närheten.

Brudslöjans Vattenfall i Sorsele kommun

Från den lilla parkeringen till vattenfallet är det knappt en kilometer att gå. Det luktade så gott, sådär som det gör i fuktig barrskog på sensommaren. Tyst och stilla, med en liten bäck som porlade lugnt men brusade upp ibland – i miniatyr av fallet den härstammade från. Sommaren hemma var knappt slut, men här 26 mil inåt landet fanns redan en liten antydan till höst i kanterna på löven, i mjukheten i marken.

Brudslöjans Vattenfall i Sorsele kommun

Stigningen på slutet är stenig och brant. Otroligt brant. Inget för småbarn kanske, eller för lättvrickade fotleder. Men tar du dig upp, så som vi gjorde trots att luften också gjort marken hal, så är det så värt det. För utsikten. Utsikten!

Brudslöjans Vattenfall i Sorsele kommun

Ja, du ser ju. Så otroligt vackert. Och trots att solen var gömd bakom ett tjockt molntäcke och trots att ingen handduk följt med kunde jag inte låta bli att duscha lite i vattenfallet. Vilken plats att ha för sig själva.

Det är kanske mitt allra bästa tips; att inte göra utflyktsväder synonymt med värme och sol. Ta med det du behöver, så blir det bra ändå. Oavsett om det du behöver är tre tjocktröjor, en regnponcho och en termos med kaffe – eller bara din allra bästa vän här i världen.

Tips! Ta med:
  • Klädombyte och/eller badkläder och handduk.
  • Din bästa kondition. Det är rätt brant sista biten.
  • Liten matsäck, vatten och något mjukt och fukttåligt att sitta på.
  • Påse för skräp (samla gärna ihop skräp som inte är ditt också, om det finns, så blir platsen ännu finare för nästa besökare).
Mer information:
Har du också besökt Brudslöjans vattenfall?

Vad tyckte du – har du kanske egna tips?
Berätta gärna i en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *