Destination: Pite-Rönnskär

Pite-Rönnskär, Skellefteå Kommun

Precis där Västerbotten möter Norrbotten finns en liten ö som heter Pite-Rönnskär. Här finns ett vandrarhem och café, ett fiskekapell från 1771 och Sveriges högsta järnfyr. Men här finns också en sån otrolig känsla av ett lugnt och rofyllt skärgårdsliv. Det känns så himla passande att den här platsen fått smeknamnet ”Norrbottens saltkråkan”.

Pite-Rönnskär, Skellefteå Kommun

Vandrarhem och café bedrivs i det gamla lotshuset. De gamla fiskestugorna är privata sommarbostäder (men går såklart fint att beundra från utsidan ändå) och i hamnen finns en gästbastu där alla är välkomna. Hit tar du dig med båt, egen eller via bokad tur. Stanna bara för dagen eller sov över en natt eller två – äventyret blir fint oavsett lovar jag!

Pite-Rönnskär, Skellefteå Kommun

Här kan du vandra, fiska, bada, basta och fika. Ibland anordnas speciella evenemang, som middagar eller söndagsmässa – och dessutom håller fyren på att saneras från kvicksilvret i belysningen och öppnar snart för besökare igen.

Tips!
  • Ta med badkläder & handduk!
  • Kanske kan det till och med vara läge för en övernattning i tält, om du har ett?
  • Både Piteå och Byske/Fällfors ligger i närheten på fastlandet. Där är Pensionatet respektive Marranäsvältan två personliga favoriter för ett besök.
Mer information:
Nyfiken på Pite-Rönnskär? Eller har du redan varit här?

Berätta gärna i en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *