Destination: Stora Fjäderägg

Stora Fjäderägg - Holmöarna, Norra Kvarken

Stora Fjäderägg – en fjällvidd mitt i havet. Har sällan hört en mer klockren beskrivning, för precis så kändes det faktiskt att gå iland här bland taniga träd, lav och ljung. Fast renarna har ersatts med sälar och istället för att bergen bildar en oregelbunden linje vid horisonten är den spikrak, svår att skilja från himlen.

Här bor du i någon av de gamla fyrvaktarbostäderna, precis intill fyren från 1851. Boendet är enkelt med utedass, vatten att hämta in och kök utrustat för självhushåll. Det är lugnt, naturnära och oerhört vackra omgivningar. Tajmar du besöket rätt kan du vara med när ornitologerna som kommer och bor i fågelstationen ringmärker fåglar.

Stora Fjäderägg - Holmöarna, Norra Kvarken

Att vandra på ön passar både dig som är en erfaren vandrare och dig mest bara vill strosa runt i naturen. Det finns en fin vandringsled markerad, följ den för att skona vegetationen så får du samtidigt lära dig mer om öns spännande historia; från den speciella floran till labyrinter, fiskarkapell, kompassrosor och en stenkummel som markerar den gamla hamnen, från en svunnen tid med fiske och säljakt.

Vill du fortsätta sova intill fyrar på ditt äventyr så rekommenderar jag varmt att du kombinerar besöket på Stora Fjäderägg med ett besök på Holmön och vandrarhemmet vid Berguddens fyr.

Vill du se fler glimtar från ön?

Läs om vårt besök sommaren 2019.

Tips! Ta med:
  • Kikare! Här finns det gott om både spännande fåglar och nyfikna sälar.
  • Mat. Det finns ingen lanthandel här, så handla på fastlandet eller på Holmön.
  • Ordentliga skor, det är gott om klapperstensfält och områden med lite högre gräs.
Mer information:
Har du också varit på Stora Fjäderägg?

Vad tyckte du – har du kanske egna tips?
Dela gärna med dig i en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *