Andra advent

Åh, december. Vill dubbla din längd och skrota november – du går alltid alldeles för fort! Andra advent idag och precis som traditionen bjuder var det dags för julmarknad på Nordanå. En av årets absoluta höjdpunkter – så här såg det ut i fjol.

För mig är det bästa med marknaden att jag liksom får uppleva Skellefteå kommun-delen av lokala listan i fysisk form. Blir så löjligt stolt över kreativiteten och företagsamheten som finns här! Det är dessutom ett ypperligt tillfälle att upptäcka nya kandidater att uppdatera den med.

Agnes här är ett av listans nyaste namn – fastän jag visste att det var på gång hade jag hade helt missat att lägga till hennes Feels like north efter lanseringen. Fixat nu <3

Bonustips: Agnes är precis som jag #myskellefteå-ambassadör i år, missa inte hennes film.

Kom till området lite senare i år efter en fantastisk afternoon tea på Society. Mörkret hade därför redan hunnit lägga sig – men just i juletider gör det ju ingenting, för prick varenda marknadsstånd är pyntat med ljusslingor för synlighet och mysfaktor. Fast nästa år hoppas jag verkligen ett ordentligt snötäcke kan göra oss sällskap!

Jag undrar om det finns något ultimat sätt att lägga upp ett marknadsbesök för att kunna ta in allt? Jag brukar ta ett ”titt-varv” och ett ”köpe-varv”, men ändå känns det som att jag inte registrera hela utbudet. Ja, inte köpmässigt utan inspirationsmässigt. Samtidigt vet jag ju att jag skulle kunna vandra omkring bland alla godsaker, dekorationer, bruksföremål och kläder i dagar utan att mätta kreativiteten.

Fastän jag själv inte skapar i alla material och tekniker som erbjuds kan jag ändå hitta små korn av idéer jag vill ta med hem. Det var liksom något i formerna hos Tantens Mix fina ”retrotygvänner”…

…och jag gillade både Selene Hecates tanke på örter i ljuset och strukturen som bivaxet gav dem.

Och när jag såg det här fatet från Jeanette Hultdin ville jag nästan gråta pga. så fint. Precis så här har jag drömt om att kombinera rotslöjd och keramik i flera månader. Jag hoppas så innerligt att jag får hämta hem den färdigbrända burken snart så jag får sätta planen i verket.

Gick såklart förbi på handens hus också. Den här gunghästen var ju ungefär det finaste jag sett!

Sedan gick jag till smedjan och sa hej till Maria, som numera bor och skapar i Skellefteå på heltid. Håller tummarna för att kunna gå en helgkurs i smide hos henne framöver! (Hon skapar förresten i textil också – min linneklänning till exempel).

En burk havtornsmarmelad och två par örhängen senare sa jag hejdå till marknaden för den här gången. Vi ses igen nästa år!

You may also like

7 kommentarer

 1. Ååh jag har LÄNGTAT efter detta inlägg! Minns det från i fjol så starkt. Nåt år vill jag följa med er på denna marknad!
  Och tidigare idag satt jag på Instagram och svor över att man inte kan zooma i stories, för jag tyckte det såg ut som rotslöjd runt tallriken men var inte säker. Så glad att få se bilden större och WOW för den kombinationen! Ser fram emot när du lyckas få till ditt projekt – det kommer ju bli helt magiskt!

  1. Åh vad fint! Så kul att du ändå varit på plats nu, fast sommartid.
   Vore SÅ roligt att ha dig här för adventmys något år <3

   Alltså visst var det helt underbart?!
   Ännu finare än jag faktiskt tänkt mig att det ska kunna bli.
   Stod och stirrade + pratade med kreatören i säkert tio minuter haha!
   Allt var så otroligt vackert. Vill verkligen få till rotslöjd-keramik-kombon i år.

  1. Den brukar vara så himla mysig! Hoppas bara att vi kan få ha lite snö på den snart, det är så mycket trevligare då <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *