Konsumtionen av klappar

Vi är elva dagar in i november. Om dagarna blir det aldrig ljust, bara mindre mörkt. Jag vill så gärna berätta om allt jag känner, tycker, tänker, men orden glider mellan fingrarna på samma sätt som du tappar greppet om en dröms detaljer när du vaknar. Formuleringarna finns där, på andra sidan barriären i bröstkorgen, på samma sätt som ljuset går att förnimma bakom den blygrå molnmassan. Det känns som att ingenting stannar, ingenting når fram.

Men jag tänker; jag gör det här ändå. Från hjärtat.

Det här inlägget har grott ur mina komplexa känslor för presenter; jag älskar att ge, tycker om att få, men jag står inte ut med all överkonsumtion. Står inte ut med summorna vi köper julklappspapper för. Står inte ut med rapporter om hur högtidshandeln, år efter år, slår rekord. Står inte ut med att vi, faktiskt, konsumerar ihjäl vår värld. Jag står inte ut med hetsig musik som valts ut i syftet att öka kundernas impulsbeslut och köp.

Men, som sagt; jag älskar att ge. Ofta, men inte alltid, för att det finns ett syfte och ett behov. Allra finast tycker jag det är att överraska (och överraskas!) en helt vanlig, mulen tisdag. Därför är det här inlägget inte på något sätt knutet till julafton – även om jag publicerar det i god tid i förhoppning om att det ska inspirera någon av er som läser till att konsumera och kreera med hänsyn till den ömtåliga klump vi alla lever på.

Så. Här kommer några idéer på vad du kan ge dina nära och kära när andan faller på. En del kan du skapa själv, andra kan du handla av lokalproducenter och småföretagare.

Kaffefilter i (återbrukat) tyg! Till skillnad mot pappersversionerna kan dessa användas om och om igen – släng sumpen och tvätta rent genom att koka. Hållbart och ekonomiskt!

Och! Kaffe och kaka heter det ju, så det kan ju vara ett passande komplement. De här syltgrottorna med hjärtan tycker jag var så fina – är själv sugen på att prova med saffran i degen och hjortronsylt som fyllning.

Ett kartsmycke. Eller kanske en nyckelring. Väldigt personligt – och resterna av kartan eller kartboken (som du garanterat kan hitta på loppis) kan du till exempel vika till en presentbox (så slipper du köpa julklappspapper) eller göra en festlig origami-trana eller fågel av. Smyckesdelen finns förhoppningsvis på din lokala hobbyaffär och kedjor finns i överflöd på second hand.

Påsar med eget tryck! Allt från små påsar till förvaring till lite större för exempelvis tvätt eller träningskläder. Min stämpel har jag gjort i keramik, men det funkar också att karva i linoleum, eller varför inte en potatis? Tyget är gamla lakan jag fått av farmor, liknande finns i överflöd att handla i andra hand.

En mindre variant kan vara fint att ha till resväskan – att lägga smutstvätt eller kanske samla fina minnen i. Eller varför inte slå in julklapparna i dem? De funkar faktiskt till de mesta, förutom att handla frukt och grönt i (eftersom det blir så bökigt för kassapersonalen att se vad det är för sort du handlat). De kan du istället sy i återbrukad spets eller handla desamma direkt av Alicia.

Förvaring och bruksföremål i betong! Kul och fint och går variera i oändlighet efter behov istället för att köpa nytt. En smyckeskon. En ljusstake. Ett kakfat, mugg för tandborstarna eller hållare för att ha hemäggen framme. Bara fantasin sätter stopp!

Använd formar du har hemma; här ovan har jag använt en bit tapet för konen och en plastburk som tidigare innehöll rostad lök till burken.

Locket till burken har jag hittat på loppis – det finns ofta både i trä, i glas och i kork. Det blir extra spännande när två material möts, tycker jag. Är du nyfiken på fler saker att göra i betong har Jaquline en hel kategori för det.

Ytterligare en sak att sy; värmekudde. Eller korv. Eller klump. Eller katt. Formen kan ju anpassas i absurdum. Tyg hittar du lätt på second hand och de flesta rissorter funkar bra att fylla med, så länge du kommer ihåg att ha ett litet glas vatten i micron när det är dags att värma upp den. Just den här har jag, precis som tidigare, gjort trycket själv på gamla lakan jag fått av farmor. Knappen har jag gjort på keramiken – den sidan är öppen för att jag ska kunna ta ut rispåsen och tvätta överdraget ifall det blir smutsigt.

Fler tips?
Vad sägs om en personlig mugg (Harry Potter-motiv är ju kanske bland det FINASTE) eller ett par godluktande, handbroderade lavendelpåsar att lägga i klädlådan? Jag vill testa allt. Är så glad att skaparlusten hittat tillbaka in i min novembertrötta kropp. Att det är d-vitaminen som tryter, inte inspirationen. Att jag satt igång i god tid i år och, precis som i fjol, kommer kunna visa upp årets julklappar för er i mellandagarna.

Men hörni. Det här är viktigt. Vi har inte alla möjligheten, kunskapen, orken att skapa varenda, eller en enda, gåva på egen hand. En del av oss väljer bort klappar och presenter helt och hållet. Och vissa av oss köper allt, eller en del, nytt. Vi är olika, och det är okej. Framför allt att inte orka och att skippa. Men, tillhör du den sista kategorin och bor i Västerbotten hoppas jag att du ger alla duktiga småföretagare jag samlat på lokala listan en chans. Bor du någon annanstans hoppas jag du ägnar dina närproducenter en extra tanke. Våra val och vår självransakan är viktigare än någonsin.

Det är sex veckor till jul. Sju veckor kvar av året. I år önskar jag att jag slipper läsa rubriker om ännu ett rekordår för julhandeln och istället ser fler nyårslöften om en mer miljömedveten livsstil. Tillsammans flyttar vi kanske inte berg, men vi kan bevara snön på deras toppar.

You may also like

9 kommentarer

 1. Det här är så viktigt! Tack för att du tipsar och inspirerar! Ofta tycker jag fokuset blir på allt vi gör fel och hur vi måste ”sluta” med saker när det främst handlar om att variera vanorna. Jag får väldigt mycket inspiration från ditt inlägg och av din stora, hemlighetsfulla glädje att ge. Det känns som julafton när jag var liten att läsa om dina handgjorda, genomtänkta och personliga klappar och jag riktigt längtar till mellandagarna för att få se hur allt blev!

  Såå fina kaffefiltren blev förresten! Bra jobbat!

  1. Tack snälla <3 Ja men precis. Problemet är ju inte konsumtion, problemet är HUR och VAD vi konsumerar. Vad vi prioriterar (mer pengar kvar) och vad vi struntar i (arbetsvillkor och miljö). Jag hoppas och tror att fler börjar analysera sina beteenden, inte bara kring jul utan året runt, i allt de gör. Det känns som det är på väg!

   Och vad fint det känns att jag (nu när jag äntligen svarar på kommentarer) har fått publicera årets klapp-skapande! Hoppas du tyckte om <3

 2. Viktigt och fint skrivet!! Håller på att bli galen på denna överkonsumtion!! Jag ger gärna bort ätbara saker, hemmagjorda grunkor (helst tillverkade av second handfyndat material förstås) samt välgörenhet – typ ge bort en get:) Hoppas att fler och fler ägnar jul och övrig tid någon slags hållbarhetstanke:)

  1. Håller med helt och hållet! Ätbart är ju en sån himla bra grej som många kanske glömmer bort – men sånt behöver ju verkligen alla! Jag hoppas också att fler börjar se över sina värderingar, prioriteringar och beteenden kring konsumtion framöver. Det känns som det går åt det hållet! Kram!

 3. Mycket kloka ord! Jag hållet helt med dig, det finns inget värre än konsumtionshetsen som kring jul blir helt galen! Jag tror ett viktigt steg i att bidra till en förändring är just att människor som du, upplyser om problemet och ger handfasta tips på hur man kan göra istället. Kunskap är makt!

  Jag och mina syskon har sedan flera år tillbaka kommit överrens om att sluta handla åt varandra och bara ge våra föräldrar istället. Det vi ger ska ha en personlig betydelse och i den mån det går inte köpas nyproducerat. När det kommer till vänner köper jag enbart begagnat. Tillfredsställelsen i att ge bort något som ingen annan har eller kan köpa på Åhlens nästa dag, slår allt. Som förra året när jag på en loppis hittade gamla leksaker i plåt från 60 talet som min pappa själv haft när han var liten som han fick. Man riktigt såg nostalgin i ögonen på honom!

  1. Tack! Vad fint att vi är så många som funderat på det här och jag håller helt med dig; kunskap är makt. Jag hoppas också att allt fler är villiga att granska sig själva och sina beteenden och mönster.

   Alltså, det måste vara bland den finaste presenten någonsin! Så otroligt fint. Och det är så sant som du säger det; den där känslan när du ger bort något unikt, som inte kan köpas var som helst, slår verkligen allt. Inte minst när du dessutom vet att hela produktionskedjan varit bra, eller om det finns ett litet minne eller en berättelse bakom. Tack för dina fina ord och din pepp! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *