Destination: Vilhelmina

Hej och välkommen till andra delen i berättelsen om vår hemester i Västerbotten sommaren 2021.

Efter en dag fylld av äventyr i Storuman (vilket jag berättade om i första delen här) fortsatte vi söderut, mot grannkommunen. Och det är där vi tar vid nu;

VÄLKOMMEN TILL VÅR DAG I VILHELMINA

Lagom till middag anlände vi till Saiva Camping och stugby i Vilhelminas utkanter och checkade in en underbart mysig liten kåta.

Vid det lilla träbordet utanför, där intill sjön, packade jag upp en medhavd pastasallad medan Jonathan ställde fram det han bedömde som ”kanske mitt livs godaste kebabtallrik” från det lilla stället inne i centrum. Om det betyget kom från extrem hunger och trötthet efter dagens vandringar uppe på diverse berg, eller om den faktiskt var så extremt god, kan han än idag inte svara på.

Mätta och belåtna spanade vi in områdets aktiviteter. Det fanns en hel del att välja på!

Kanot hade varit väldigt fint, men det får bli vid ett annat besök. Den här gången blev det istället minigolf bland flygmyrorna!

När det började skymma tog vi oss in till centrum. Har aldrig stannat till på orten Vilhelmina tidigare, bara åkt igenom på väg till en annan plats i kommunen; fjällsnorklingen i Saxnäs (som jag skrivit om här).

Fick upptäcka att det är en väldigt mysig liten centralort, i kommunen med samma namn. Här syns en liten del av ortens äldre delar och Vilhelmina kyrkstad.

Något helt annorlunda mot kyrkstäder jag tidigare sett, där samtliga stugor ofta är röda (som exempelvis Lövånger) eller mörkbruna (som Bonnstan i Skellefteå). Väldigt fint!

Inget bad blev det den här gången, men oj vad kul med ett hopptorn. Vackert med, speciellt en spegelblank kväll som den här. Vi sa godnatt och sov så väldigt gott i vår lilla kåta.

Sedan vaknade vi utvilade och peppade för ännu en dag fylld av intryck och upptäckter.

Efter att ha ätit frukost och checkat ut började vi med ett besök i den här vackra byggnaden: Magasin Mix!

Här fanns så otroligt mycket fint! Och många fler rum att fynda i än vid första anblick – lokalen bara fortsatte och fortsatte.

En av dessa fina (BIRKA – Gustavsberg) packade jag ner i resväskan.

Sedan blev det fikapaus på (nya) Stenmans som fått nya ägare och öppnat upp igen! Hur charmig lokal?!

Här bakas allt från grunden, och då blir det såklart extra gott. Blev verkligen inte besvike

Vi kilade vidare till Risfjells Sameslöjd och möttes av helt fantastiskt hantverk och fina berättelser om de olika alstren.

Rekommenderar verkligen att stötta den här typen av hantverk, om du funderar på någon nyproduktion till ditt hem istället för second hand. Så viktig kunskap och historia att hjälpa till att bevara!

Sista stopp innan vi åkte vidare var på Pralineriet. Denna gång blev det godbitar som fick följa med, men en tunnbrödsklämma med älg känner jag i efterhand att den hade suttit ganska fint. Jag kommer tillbaka, lovar!

In i bilen packade vi både vår nya, underbara matta från Risfjells sameslöjd. Mönstret upptäckte en av butikens ägare (och slöjdare) på en bild i en gammal bok. På bilden syntes en liten väska med ett lock i horn, och på det locket var bland annat det här mönstret inristat. En fin och spännande berättelse, om hur det här fina traditionella Sydsamiska mönstret hamnade i vårt vardagsrum på en handknuten ullmatta.

Med oss kom också ett fyrpack praliner. Och kaffekoppen från Magasin Mix, såklart.

Alltihop fick följa med till nästa stopp, Borgafjäll!

Men vad vi hittade på där, det är en annan del i den här berättelsen.

Seså, lägg till Vilhelmina på planeringen för en framtida #svemester nu.

Och har du egna tips, upplevelser eller berättelser du vill dela från den här biten av Västerbotten får du väldigt gärna dela dem i en kommentar så fler får chansen att ta del av dem!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *