Septemberstunder


Hej hej hallå! Här är jag!

Bloggen fick visst ett ganska långt sommarlov, men jag lovar att jag lever och mår. Kanske lite extra mycket nu, för vi har kommit en tredjedel in i min favoritmånad september. Eller ja, en av mina favoritmånader, glöm inte februari. Ett ultimat thea-år hade varit fem månader september, fyra månader februari och så tre månader i en kombination av augustis temperaturer och julis ljusa nätter.

Men ja, sidospår.

Det är september! Och jag önskar att jag antingen kunde 1. få tiden att gå mer långsamt eller 2. kunde dela mig själv i typ tre delar, för det är så himla mycket fint som händer och sker. Det finns svamp att plocka, bär att samla, äpplen att musta, ljus att tända, mysiga evenemang att gå på och tusen höstvyer att både njuta av och fånga. Gör mitt bästa för att balansera det hela, p r i o r i t e r a och påminner mig konstant om att; det kommer fler septembrar. Tack o lov för det!


Förra lördagen, septembers allra första, var det hantverkets dag. Hade sparat en bild på en bild från en anslagstavla i mobilen. På den bilden i bilden stod det att det skulle finnas massa (enligt mig) intressanta saker att ta del av i hembygdsparken. Så den här lördagen traskade jag dit och tog del av det.

Fokus i år var på lin och ull; det bearbetades, spanns med spinnrock, tovades bollar i tesil – och det var fantastiskt! Älskar att ta del av sånt här, att se kunskapen och tiden som ligger bakom en produkt, även om metoderna i vissa fall moderniserats idag. Att lära mer om en process är en så viktig del i att i längden förstå och värdesätta delar som pris och hållbarhet!

Fokus på lin och ull var det ja, men det bakades också tunnbröd i Annagården, erbjöds prova på-smide i smedjan och så fanns det ett och annat trähantverk att beundra. Så fin dag!

Igår, på septembers andra lördag, traskade vi återigen ner på byn. Också nu med sikte på hembygdsgården, denna gång för årets skörde- och hantverksmarknad!

Älskar! Det är så jäkla mysigt! Önskar ibland att det kunde vara lite mindre folk där samtidigt pga. avskydde trängsel redan innan pandemi, men är också otroligt glad att så många kommer för att handla lokalt.

Kolla va! Vilka skatter. Vitlök, små tomater, bondbönor och havtornsmarmelad!

Hantverk fanns det också ja! Keramik och stickat. Och bröd, ost, potatis, viltkött, filtar, tvålar, honung, buketter, ägg, saft och säkert 100 saker till. Gick säkert nio varv. Två för att rekognosera, två för att köpa, fem för att njuta.

Log säkert som ett litet fån hela tiden också.

Vad korgen fylldes med? Mjukt tunnbröd, grönkål, två marmelader (havtorn, hjortron) och två kilo potatis. Tackar!

När vi kom hem plockade jag in en liten bukett luktärtor också. Kändes som att det fanns något att fira. Men så känns det lite varje dag just nu; det är ju för tusan september ♥

 

Hur mår du? Vad har du hittat på sedan sist? Vill du berätta något från sommaren som var eller hösten som är? ♥

You may also like

2 kommentarer

  1. Sommaren var annorlunda på ett vis jag helst vill glömma och samtidigt så hände bra saker i det som bara behövde avverkas. Höstens början har lite fortsatt i samma stil men nu börjar vi se ljuset. Stora garagebyggets första etapp,förjobb och ljutning av platta är avklarade. Sambon har kämpat med detta och jag har tagit allt annat hemmavid. Nu avslutar han snart sina studier med två intensiv veckor borta och kan snart titulera sig elektriker. Jag har fått två korta turer i skogen för att plocka kantareller,önskar mer. Nu suktar jag efter mer tid i skogen och trattkantareller. Höst pyssel på gården, äppelkaka och chutney. Kokat saft på fina vinbär och baka ännu mera gott av äpplen. Besökte skörde och hantverksmarknaden och kom hem med fina fynd. ÄLSKAR sånt!

  2. Åh, drömmer om att hälsa på dig någon höst, kanske just i september! Det ligger ett vemod över månaden för mig men varje år upptäcker jag att jag tycker om den mer och mer. Färgerna är så mustiga och naturen så mogen. Det är med blandat överväldigande som jag försöker hinna njuta och inte bara stressa.
    Det är så fint att se dig här igen. Vet inte hur många gånger jag sagt eller tänkt det de senaste veckorna – att jag verkligen saknar blogginternet. Är så trött på sociala medier som väljer vad jag ska se åt mig. Men här, här känner jag mig så hemma 💛 Längtar efter att dela din höst här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *