Hej! Så kul att du tittat in.
Välkommen till en av mina många idéer jag burit på under min frånvaro. Äntligen har den fått formen av ett blogginlägg.
Under de månader vi nu väntat på vårt tillskott i familjen (det är fortfarande så knäppt att skriva) har jag allt oftare kommit i kontakt med frågan; vad ska jag ge på dopet? Vad ska jag ge syskonbarnet i födelsedagspresent, lillkusinen i julklapp och bästa kompisparet på babyshowern?
Det har varit frågor i facebook-grupper, på instagram men också i vardagen. Det har för mig blivit en helt ny insikt i hur normen att GE är så otroligt närvarande i så många delar av våra liv och jag tänker – om vi då ska (vill) ge, så vore det såklart bra om det fanns lite mer hållbara svar på dessa frågor än de traditionella; drivor av nyproducerade kläder, plastleksaker till förbannelse (seriöst, barnen leker mer med kartongen hörni), silverbestick och smycken som läggs i en låda i 20 år och så några leksaker till.
Men du, jag fattar.
Klart det inte är superkul att komma tomhänt till en namngivelse (eller en babyshower eller gender reveal eller allt vad vi nu håller på och importerar från USA – vet att många tycker om det men personligen även om vissa delar är fina får jag mest hurven av att alla dessa idéers huvudsyfte så ofta är förklädd konsumtion av presenter och engångspynt istället för att typ bara.. ses, äta kaka, fira och njuta sitt bästa sällskap).
Det är jobbigt att inte ha med något till en födelsedag heller. Presenter är norm, och normer är jobbiga att gå emot.
Men för mig har det skavt, något oerhört. För jag vet ju också hur vår konsumtion påverkar framtiden och planeten. Och hur kan något vara viktigare för dessa små personer än just framtiden?
Jag hoppas därför att du, om du möts av den här frågan från andra eller dig själv, kan finna lite inspiration i den här listan.
Med hållbara menar jag kanske snarare mindre ohållbara eftersom det mesta ändå skapar avtryck och utsläpp. Mitt fokus har varit på tips som bevarar kunskap, stöttar det lokala och småskaliga, är återbruk och/eller finns kvar över tid. Ska vi kika?
18 tips på (lite mer) hållbara gåvor
7 saker som kan användas (och återbrukas)
Ja, här kommer det bli en hel del förslag på presentkort/pengar.
Jag förvarnar redan nu, för jag är verkligen ett big fan av att få välja själv, även om det väljs från second hand. Hade du velat att någon kom hem och målade dina väggar med en färgslatt de fått över? Knappast. Lite så känner jag med prylar och kläder också. Hur fåfängt eller otacksamt det än må verka föredrar i alla fall jag vissa material, färger, former och tillverkningsprocesser – och det gäller allt här hemma.
Jag är knappast ensam om den känslan.
För att undvika byten (eller att något inte används) slår jag därför här och nu ett extra slag för presentkortet och möjligheten att välja själv! Det är inte brist på engagemang, det är omtanke.
Så var det sagt, här kommer förslagen på vad de kan användas till;
-
- Presentkort/pengar till en gravid- eller familjefotografering.
Jag tycker personligen det här är en av de finaste presenter som kan ges; möjligheten att föreviga minnen i fysisk form. Tror ingen inte skulle uppskatta den möjligheten. Gå ihop ett gäng om det känns som mycket pengar – enligt mig får du verkligen det du betalar för ♥
- Presentkort/pengar till en gravid- eller familjefotografering.
-
- Presentkort/pengar till att göra en fotobok eller framkalla bilder.
Ja, det är alldeles nyproducerade grejer, men just bilder är faktiskt ett undantag för mig. Vi kan inte ha allt digitalt, fy vilken tanke att mobilen skulle gå sönder och allt bara skulle vara borta. Här tänker jag därför att du kan låta framkalla dina favoriter ibland. Det finns många alternativ men är du från Västerbotten kan det ju vara extra roligt att använda dig av det Skellefteå-baserade företaget Once Upon för att skapa en fotobok. Enskilda bilder framkallar jag själv i princip uteslutande hos Mathias på Picno i Hörnefors.
- Presentkort/pengar till att göra en fotobok eller framkalla bilder.
-
- Presentkort/pengar till att köpa eller hyra kläder, leksaker och tillbehör second hand.
Idag kryllar det av smidiga, digitala initiativ för att hitta allt du behöver second hand. Från Marketplace, Blocket, Tradera och lokala köp- och säljgrupper på Facebook till specifika barninriktade hemsidor som Hyber, Minikit, Glamupkids, Minireuse, Sellpy och A second loveaffair (du hittar samtliga med en snabb googling eller sök på instagram). För att inte tala om alla fysiska lokala second hand-butiker – Johanna Leymann har gjort ett fantastiskt jobb med secondhand-listan. En personlig favorit jag besöker så ofta jag kan är ”Mini och planeten” i Örnsköldsvik, som ibland också säljer via sin instagram. Oavsett vad du behöver lovar jag att det finns – och till ett betydligt bättre pris än nytt. Hållbart för både plånbok och planet, alltså.
- Presentkort/pengar till att köpa eller hyra kläder, leksaker och tillbehör second hand.
-
- En kurs i att lära sig reparera…
Okej, det är kanske mer för föräldrarna än den lilla människan – men å andra sidan kan ju föräldrarna sedan lära barnet allt om värdet i att lappa och laga. Har själv gått Jennie Dahléns kurs ”Kom igång och laga” på distans och varmt kan rekommendera. Enkel, rolig och pedagogisk!
- En kurs i att lära sig reparera…
-
- ..eller kanske en bok på samma ämne?
Jennie har dessutom skrivit en bok tillsammans med Johanna som jag nämnde tidigare (fangirl much). Den heter ”Klä barnen” och är både informativ, fin och inspirerande. Titta bara vad fint Emma skrivit om den.
- ..eller kanske en bok på samma ämne?
-
- Tid till en reparation eller en justering…
Kanske finns det en älskat släktklenod som behöver lite kärlek – och så råkar du redan besitta kunskapen till att laga den? Tid är också en gåva, så våga erbjuda den för att vårda och laga. Kanske putsar du upp och oljar in den där gamla trehjulingen? Målar om den flagnande, ärvda växasängen som stått en evighet i förrådet? Skruvar ihop gunghästen igen?
- Tid till en reparation eller en justering…
-
- …eller kanske får reparationen ske genom presentkort/pengar.
Även här finns det gott om initiativ. Det finns garanterat något lokalt att höra av sig till oavsett vad det är som behöver fixas – men slitna byxben känns väl lite extra aktuellt när det kommer till barn och där vill jag tipsa om toppeninitiativet Nimblepatch.
- …eller kanske får reparationen ske genom presentkort/pengar.
6 saker som kan följa med genom livet
-
- En krukväxt.
Så mycket bättre och roligare än en bunt snittblommor som oundvikligen kommer skrumpna ihop. Men, här får du vara snäll mot föräldrarna som ska sköta den under åren framöver. Ta också boendesituation och eventuella husdjur i beaktande (så det inte är något som blir helt enormt eller är giftigt). Personliga och, enligt mig, lättskötta favoriter som uppfyller de kriterierna är porslinsblomma (hoya), paradisträd och sågtandskaktus. Har du andra förslag får du gärna lämna en kommentar (och kanske lite snabba skötselråd)! Som en bonus kan du ju alltid låna en växtbok, ta fram skötselråd för den specifika växten och lämna över tillsammans med den, så har föräldrarna lite mer att gå på. Och du – handla gärna från en lokal blomsterbutik, eller varför inte kolla i lokala facebookgrupper? Även växter finns ofta att köpa second hand!
- En krukväxt.
-
- Ett lokalt hantverk.
En handvävd filt, fårfäll eller kanske en ljusstake i keramik? #LeveHantverket och allt det där. En filt eller fårfäll kan ju verkligen följa med från babygym och vagn till myskvällar framför Netflix i nya studentlägenheten. Och den där keramikljusstaken kanske blir ett stående inslag vid födelsedagen? Tycker också så väldigt mycket om de här personliga namnpusslen – personlig leksak och vacker inredning i ett. Kolla vad som finns lokalt hos dig och välj annars gärna småskaligt och svensktillverkat så nära du bara kan!
- Ett lokalt hantverk.
-
- En perenn, bärbuske eller ett fruktträd.
Förutsätter visserligen en trädgård av något slag, men tänker att om möjligheten finns är det väldigt fint att få. Jag gör must varje år av äpplena från träden jag och mina syskon fick av farmor och farfar. Även som barn tyckte jag det var väldigt speciellt och fint, att just det trädet var mitt. Det är också möjligt, om än lite otympligt om trädet blivit stort, att ta med vid eventuell flytt.
- En perenn, bärbuske eller ett fruktträd.
-
- Starta upp ett sparande.
Öppna ett litet investeringssparkonto eller ge några aktier (givetvis i något hållbart företag) och låt pengarna växa till barnets 18-årsdag. Det kanske känns lite tråkigare än en fysisk pryl, men jag tänker att det är bättre än att okynnes-konsumera för sakens skull om det inte finns ett uttalat behov för specifika prylar.
- Starta upp ett sparande.
-
- En sagobok.
Kanske en klassiker, eller en personlig favorit? Extra kul såklart om den kanske ingår i någon slags serie, så har du presenter ordnade även för framtida firanden. Köp second hand eller kolla in utbudet hos något litet nischat förlag – eller kanske finns det en lokal författare du kan köpa boken från direkt? Fint om du också tänker på inkludering och representation så nästa generation växer upp och blir ännu bättre än oss. Har själv gett flera exemplar av konstnären Elbe Wallins bok Elis ryggsäck i present genom åren. Har du egna tips? Kommentera! <3
- En sagobok.
-
- Något du gjort själv.
Underskatta inte kärleken du kan utstråla genom DIY (do it yourself). Kanske tillverkar du en knopplist, stöper ett par ljus, målar ett porträtt eller stickar ett par vantar? Brodera en tavla, nåltova ett par tofflor eller sy ett kuddöverdrag. Gör det du känner dig trygg med helt enkelt. Kanske återbrukar du något som redan finns och skapar något annat – som en griffeltavla? Allt som behövs är något att måla griffelfärg på och ett par kritor. Kul både att använda medan barnet växer för att t.ex. skriva månader på – och senare även för barnet att leka med, och så småningom användbar som inredningsdetalj i sitt eget hem.
- Något du gjort själv.
5 saker som ni kan hitta på tillsammans
Okej, här kanske presenten behöver vänta tills barnet är några år för att det ska bli riktigt uppskattat och minnesvärt – men den som väntar på något gott..
Generellt är det här min bästa typ av present. Det är få gåvor jag fått genom livet som jag kommer ihåg. Många gånger har mina föräldrar dessutom fått berätta vem som alls gav mig dem – och idag är bara ett fåtal kvar i min ägo. Det hembyggda gungfåret, min fina lilla spark som jag följde ett rött snöre för att hitta den där julaftonen och några väldigt älskade second hand-koppar. Men oj vad tydligt jag minns campingturerna med farmor och farfar i Lycksele och besöken på Byske 4H-gård med mormor. Upplevelserna stannar enligt mina erfarenheter kvar mycket längre i hjärtat än den där prylen.
Dessa tips funkar för övrigt fint att göra regelbundet hela familjen istället för till exempel julklappar; planera en aktivitet att göra tillsammans någon gång under året. Ni behöver inte alls åka långt eller stanna borta länge, det är ju att vara tillsammans som är hela grejen.
-
- Besök en 4H-gård.
Eller kolla om någon lokal gård har öppet för besök ibland. Här har bland annat Ekogården i Kräkånger öppet för besök under Matturen varje år. Hur mysigt med låter det inte med får-safari?
- Besök en 4H-gård.
-
- Bada.
Packa picknick och åk på utflykt till närmsta strand, eller varför inte besöka ett äventyrsbad med trampoliner och rutschkanor?
- Bada.
-
- Lek.
Utbudet kan såklart variera här, så det får styra litegrann. Trampolinhuset, Leos Lekland, hyr en kanot eller besök ”bara” en ny spännande lekpark – välj fritt! Några aktiviteter för Västerbotten är länkade på Lokala listan. Där hittar du även kategorin Utflyktsmål och sevärdheter.
- Lek.
-
- Utforska det senaste intresset.
Är det fåglar? Åk till en ankdamm. Är det godis? Besök en karamellfabrik. Är det bilar? Köp en glass och sätt er vid närmsta (trevliga) tankstation. Är det en speciell film? Fixa en riktigt mysig hemma-bio med popcorn, biljett och hela köret. Eller så går ni på just det – bio. Eller muséet..
- Utforska det senaste intresset.
-
- Utflykt.
Ta med varm choklad och bege er till pulkabacken. Eller bestig det där lilla berget, klättra upp i utkikstornet, släpp loss på närmsta lediga fotbollsplan eller friidrottsanläggning. Glöm inte att ta med en stor och god matsäck.
- Utflykt.
Nu är det din tur!
Ja, det här var ju mina 18 tips på gåvor – men det finns såklart många fler alternativ till det som massproduceras och marknadsförs i vårt slit-och släng-samhälle idag.
Blir därför jätteglad om du kommer med egna tips i kommentarerna, och ännu gladare om du också finner listan så användbar att du tipsar andra om den så vi tillsammans kan bidra till en lite mer långsiktig, långsam och hållbar syn på det här med att ge och få.
Och kom ihåg – det är tanken som räknas, inte priset och inte trenderna. Och enligt mig är tanken på en hållbar framtid även för den kommande generationen det absolut finaste du kan bidra med. Så välj med omsorg, kom ihåg att ingen är perfekt och gör ditt bästa.
Vill du ha fler tips?
Jag har gjort ett liknande inlägg tidigare och har du sedan innan spanat in min sida med samlade tips kan därför några av tipsen på den här listan vara en liten repris.
Den tidigare listan skapades för några år sedan inför advent, men förslagen på 24 bra presenter för alla tillfällen funkar såklart för just det – alla tillfällen, året om.