Destination: Granö (Beckasin)

Granö Beckasin, Vindelns kommun

Första gången jag besökte Granö jobbade jag som bildjournalist i Umeå och skulle skriva ett reportage om konceptet ”Historiesmakarna”. Det är många år sedan nu, mycket är annorlunda i mitt liv, men inte min fascination för den här platsen. För vad en by med drygt 230 invånare, som mest bara ville rädda sin byaskola, har åstadkommit.

Men jag förstår drivkraften bakom. Var inspirationen kommer från. Naturen – och viljan att vara en del av den. Hembygden – och stoltheten att få visa upp den, dela den med andra. När idéer, aktiviteter, menyer och boendelösningar grundas i det, då blir det också ett resultat som berör och lockar likasinnade.

Granö, Vindelns kommun

Så, välkommen till Granö. Här kan du bo som en fågel i något av nästena, men du kan också campa, bo i stuga eller i eko-hotellet. Aktiviteter finns det gott om; hundspann, fiske, bada badtunna, vandring, se på konst i Sjungaregården. Men den bästa av dem alla är att verkligen t i t t a på omgivningarna, för det är så otroligt vackert.

Granö, Vindelns kommun

Här upptäckte jag hur otroligt gott det är med smörstekt spetskål. Jag vet inte varför just det minnet satt sig så djupt, men så blev det. Har i alla fall berättat om den för ungefär alla i min närhet och av de jag känner som sedan åkt hit har alla varit lika överväldigade av kvalitén på maten som mig, även om de inte fått just spetskål. Kanske berättar de samma historia om en pumpa eller rödingfilé?

Hur som helst; maten. är. otrolig. Sådär som den blir av kombinationen extremt engagerad personal + lokala råvaror.

Granö, Vindelns kommun

Ja, jag får väl börja avrunda så du kan börja planera din vistelse. Kanske är det du som snart sitter här runt elden efter att ha varit på lite älgsafari i sensommarnatten? Eller så sover du på en egenbyggd flotte ute på Umeälven.

Tips!
  • Kolla om du kan tajma med en konstutställning i Sjungaregården. Duktiga utställare är det garanti på!
  • Glöm inte badkläderna och bra skor för skogspromenader.
  • Det finns hundspann i Granö, men vill du kombinera med att sova ute om vintern så finns både Wild Lapland och Aurora Borealis i närheten. Är du på besök sommartid kanske lite forsränning med Forsknäckarna lockar istället?
Mer information:
Har du hälsat på i Granö? Eller planerar du ett besök?

Berätta gärna i en kommentar – och har du några tips får du gärna dela dem med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *