Destination: Holmön

Hej och välkommen till fjärde och sista delen i berättelsen om vår hemester i Västerbotten sommaren 2021.

Ett äventyr som började i Storuman (vilket jag berättade om i första delen här), tog oss till Vilhelmina (som jag skrivit om i andra delen här) och som gav oss två riktigt fina dygn i Borgafjäll (vilket jag skrivit om här) innan vi landade några dagar i svärföräldrarnas stuga i höga kusten.

I början av augusti var det dags att åka norrut, hemåt, igen. Den här gången färdades vi längs kusten istället för inlandet.

Och då passade vi såklart på att göra en favorit i repris från tidigare somrar och besöka Sveriges soligaste ö;

VÄLKOMMEN TILL VÅRA DAGAR PÅ HOLMÖN

Jag har berättat om våra tidigare besök här (2018 och 2019) samt skrivit en liten guide tidigare, så jag ska försöka hålla inlägget hyfsat kort med fokus på öns senaste tillskott; underbara kafé panget!

Tror faktiskt jag nästan lyckades få mig en bit av varenda grej på menyn.

Men hörni, rätt ordning ska det va. Först parkerade vi bilen i Norrfjärden. Därifrån är det nämligen färja som gäller.

Färjan är gratis, tar ungefär 45 minuter och det är helt okej att ta med egen cykel ut ifall du inte vill hyra på plats.

Cykel är nämligen det ultimata sättet att färdas på härute både för att det är smidigt och för att du får uppleva allt så mycket närmare. Har du inte med egen finns de till exempel att hyra hos Holmöns båtmuseum som ligger precis vid hamnen när du är framme. Det gjorde vi denna gång, eftersom vi inte orkat släpa på cyklarna till övriga utflyktsmål under vår hemester-road trip.

Cyklar – check!

Vi trampade ivrigt iväg till kafé panget, som gjorde sin premiärsommar. Givetvis är det Josefin som dragit igång och driver det – öns kanske största eldsjäl. Hon fixar även med Berguddens fyr, där vi alltid bor när vi är här.

En fantastisk människa som jobbar och jobbar och verkligen brinner för sina projekt, så lova mig att vara snälla om ni åker på besök. Även om kön skulle vara lång eller önskekakan precis tagit slut. Okej? Okej.

Massvis med gott fanns på menyn. Givetvis präglad av alla underbara lokala smaker som finns här i Västerbotten, för ingenting görs halvhjärtat på Holmön.

Det märks verkligen att det finns både gedigen research kring råvaror och en fantastisk känsla i köket bakom varje grej. Få saker imponerar så på mig som det.

Här är Jonathan med sin kapten krock, den första av många goda matstunder här.

Som sagt, vi hann nästan hela menyn på två dagar. Kakor inkluderat. Det gäller ju att passa på.

Cyklade vidare, mätta och belåtna. Längs fårhagar, på grusvägar, förbi små röda stugor och genom gódoftande barrskogar. Ända fram till öns västra sida och Berguddens fyr, där vi skulle bo de kommande två nätterna.

Det kändes lite som att komma hem, såhär tredje gången gillt.

Samma mysiga kök med kylskåpspoesi, samma härliga vågskvalp utanför dörren, samma vackra utsikt från fyrmästarens rum.

Samma underbara frukost morgonen därpå.

Den här gången såg vi till att cykla in till själva byn. Tidigare hade vi bara besökt utsidan av kyrkan, men nu fortsatte vi färden bland alla röda små hus som en gång legat på betydligt lägre mark (Holmön höjer sig ur havet ungefär 0,85 cm per år). Så vackert.

Vänta inte med tredje besöket till att upptäcka det här området, säger jag!

Efter äventyret; tillbaka till panget! Blev absolut morotskaka och underbar glass (från glassbonden!) med Holmö-bakat rullrån. Och kika runt i den tillhörande lilla butiken såklart. Tvål, konst, keramik och allt möjligt fint, det allra mesta från någon kreatör i närheten.

Godsakerna åt vi på den mysiga lilla dansbanan. Är du här tidigt en lördag kan du såklart också vara med i melodikrysset i P4!

På kvällen åt vi middag hos Josefin och Petter, på deras mysiga gård och fick gosa med den här fina. Fick upp ögonen för ugnsbakad kålrabbi och hade det så himla trevligt. Perfekt avrundning på vår lilla hemester-tripp.

Morgonen därpå åt vi ännu en god frukost innan vi checkade ut från fyrmästarens rum. Stannade till hos fåren, fikade avskedsfika på Panget, gick på museum och hängde på klipporna i hamnen. Sedan bar det av över Sveriges längsta vägfärjeled igen, tillbaka till Norrfjärden och fastlandet.

Alltid lite vemodigt att säga hejdå, men vi vet ju att vi ses igen. Kanske redan i sommar. Har hört ryktas om både välutvalt lokalt folköls-utbud (även alkoholfritt, hurra!), att det numera går bo ovanför själva kaféet och att visfestivalen är tillbaka i juli, med Maxida Märak och Lisa Miskovsky som en del i sin line-up.

Ja, och annars är det ju himla fint att bara åka ut, fika, bada och njuta av lugnet på Sveriges soligaste ö.
Mitt sista tips till dig, från hemestern 2021.

Missa inte mina tidigare tips härifrån heller, du hittar länkarna längst upp i inlägget ♥

 

Seså, lägg till Holmön på planeringen för en framtida #svemester nu.

Och har du egna tips, upplevelser eller berättelser du vill dela från den här biten av Västerbotten får du väldigt gärna dela dem i en kommentar så fler får chansen att ta del av dem!

 

 

You may also like

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *