Destination: Holmön

Holmön - Berguddens fyr och vandrarhem

Välkommen till en underbar landsbygdsidyll i Norra Kvarken. Holmöarna är fem till antalet och just Holmön är huvudö med ett 70-tal bofasta. Det är här färjan som avgår från Norrfjärden på fastlandet lägger till i Byviken och här finns också museum, lanthandel, hembygdsgård och restaurang.

Sommaren 2021 ryktas det dessutom om att det ska öppna ett nytt fik i hamnen, med samma stjärnor som driver vandrarhemmet Berguddens fyr bakom rodret. Du vet, stället med kanske världens fräschaste utedass – och där du också kan njuta av både solnedgångar och fantastisk frukost intill havsvågorna.

På vandrarhemmet finns flera olika rum att bo i. Kök med spis, micro och kyl delar du med eventuella andra gäster. Mat kan du alltså ta med och laga på plats – men det är fint om du också stöttar det lokala genom att handla från lanthandeln. Är du osäker på öppettider och om de har det du behöver kan du höra av dig till dem i förskott.

En familjeidyll, ett friluftsparadis

I juli arrangeras Visfestivalen på Holmön. Men året runt är det också en fantastisk plats för friluftsliv; vandra, paddla, bada och basta. Det är en lugn, familjär atmosfär på hela ön med fårhagar, rallarrosor så långt ögat når och cykel som främsta färdmedel. Stora delar av Holmön och Ängesön är naturreservat, så både växt-, fågel- och djurliv är något alldeles extra och tajmar du rätt kan du springa på både kantareller, havtorn och stenbär.

Ön är större än du kanske tror och det finns mycket att både se och göra, så våga stanna lite längre. Det är dessutom ett väldigt fint äventyr du kan utöka med att besöka en till holmö; Stora Fjäderägg.

Vill du se fler glimtar från ön?

Läs om vårt första besök på Holmön 2018 och vår återkomst året därpå.

Tips! Ta med:
  • Cykel! Perfekt färdsätt att ta med på färjan (som är gratis). Går också hyra på plats från museet!
  • Sällskapsspel! Två favoriter i resvänlig storlek är Gilloutine & Unstable Unicorns.
  • Tvål som är snäll mot miljön – det är havet som är din dusch & badkar!
Mer information:
Har du också varit på Holmön?

Vad tyckte du – har du kanske egna tips?
Dela gärna med dig i en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *