Destination: Tallbergsbroarna

Tallbergsbroarna i Nordmalings kommun

Intill byn Tallberg i Nordmalings kommun hittar du Tallbergsbroarna. Tre broar som vittnar om olika järnvägsepoker, byggda i olika stilar men på ungefär samma höjd; nästan 40 meter ovanför Öreälven. Den första, den på bilderna här, byggdes 1981 och är idag passage för dig som vill färdas över älven i bil, till fots eller kanske med spark. På en annan kör tåget, och den tredje med sin 90 meter långa båge, är sedan 1993 förklarat som statligt byggnadsminne.

Tallbergsbroarna i Nordmalings kommun

Det är en häftig plats, som tycks dyka upp från ingenstans. I ena stunden färdas du lugnt i en Västerbottnisk skogskorridor, sedan är du plötsligt där. På en av broarna, med utsikt över de andra två. Stanna till, säger jag, oavsett årstid och väderlek. Det är en oerhört mäktig plats och jag förundras verkligen över hur tydligt broarna skiljer sig åt. Så skilda lösningar för samma ändamål; att ta sig över.

Tallbergsbroarna i Nordmalings kommun

Jag besökte broarna för första gången en kvav sommarnatt. Du vet, en såndär natt när precis allt är tyst, när allt i naturen luktar lite godare och när diset i skymningen verkligen framhäver hur skogen växer i lager-på-lager-på-lager? Det mötet kan du läsa om här.

Tips!
Mer information:
Har du passerat över en Tallbergsbro?

Stannade du till? Vilken årstid var du där och hur såg det ut?
Berätta gärna i en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *