Destination: Underjordskyrkan i Kristineberg

Underjordskyrkan i Kristineberg, Lycksele kommun

Det började som ett helt vanligt arbetspass nere i gruvan i Kristineberg, en kväll i november 1946. En av arbetarna sköt ett sista skott och avslutade sedan sitt skift. Sedan blev det ståhej, för när arbetskamraterna skulle ta vid möttes de av en skepnad i vit cerisitkvartsit, inramad av mörkare kloritkvartsit. En kristusgestalt, menade de. Och plötsligt blev arbetsplatsen på 120 meters djup också en besöksattraktion.

Idag går den under namnet underjordskyrkan i Kristineberg.

Underjordskyrkan i Kristineberg, Lycksele kommun

Men arbetet med gruvbrytningen behövde fortsätta och bergrummet fylldes med grus. Bilden hade dessutom börjat mörkna och efter ungefär två månader syntes den inte mer. Den bild du som besöker ser idag är alltså en replika, men historien och miljön är ju verkligen något utöver det vanliga ändå.

Underjordskyrkan i Kristineberg, Lycksele kommun

90 meter under marken, där kyrkan idag befinner sig, finns också ett litet café och en utställning kring arbetet i gruvan.

Tips!
  • Klä dig varmt. Oavsett årstid ovan jord är det alltid kallt inuti ett berg.
  • Har du mat- och dryckpreferenser skulle jag höra av mig innan så går det säkert ordna. Alternativet är ju att själv ta med dig en termos med något varmt och gott!
Mer information:
Har du också besökt underjordskyrkan?

Vad tyckte du och har du fler tips på saker att uppleva i närheten?
Berätta gärna i en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *