Destination: Gåsören

Välkommen till Gåsören

Välkommen till den här lilla pärlan i Skellefteå kommun. Gåsören är en liten ö ungefär 2 nautiska mil (2 x 1852 meter) utanför Skelleftehamn. Perfekt för både en kortare dagsutflykt eller för att stanna över natten.

Här finns inte en, utan två, fyrar. Den första i trä användes från 1881 fram till 1921, då den nya vit-röda i betong byggdes. Himla fina båda två, mvh en som älskar fyrar.

Dessutom finns lotshus att övernatta i, bastu att låna, picknickbord i varenda väderstreck för din medhavda matsäck och en liten lekpark vid hamnen. Vill du laga mat på plats finns också ett flertal grillplatser att välja på, men ved tror jag du behöver ta med själv. Att ta sig från den lilla hamnen är enkelt för de allra flesta, det är fint spångat upp till byggnaderna.

Gåsören, Skellefteå kommun

Under första halvan av juli brukar den lilla festivalen Ö-rock arrangeras intill hamnen, om väder och förutsättningar tillåter. Någon hemsida finns inte för det, utan här är det eget detektivarbete som gäller.

Oftast finns information det aktuella året bara någon googling bort, så kolla upp det om du är musiksugen (eller helst vill komma hit en rätt folktom dag).

TIPS!
  • Kolla väderleken noga! En ö kan skilja sig en hel del från fastlandet, framför allt när det kommer till vind.
  • Ön är inte jättelångt ut från kusten. Är du noga med säkerheten kan du säkert paddla hit med kanot om du vill.
  • Det går även ta sig hit på vintern, men det skapas en isränna för lotstrafik. Igen – tänk på säkerheten och kolla noga upp förhållandena i förväg!
MER INFORMATION:
HAR DU BESÖKT GÅSÖREN?

Kanske till och med stannat över en natt? Eller står det på önskelistan?
Dela gärna dina tankar i en kommentar så fler får ta del av dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *