Tre sätt att äta plätt

Men hallå! Lunchblogg! När hände det ens sist?

Inleder starkt med att förmodligen förlora hälften av er som läser för att jag tänkt prata om dagens mat: Plättar.

Väl medveten om att de flesta av er säkert säger pannkakor. Men vet du? Det struntar jag i nu, för jag har något mycket viktigare att uppnå med det här inlägget.

Smör & socker, sylt eller punschgrädde. Hur äter du dina plättar?

Men v a d kan väl vara viktigare än att bestämma vad det heter på rikt’!? Jo, att prata om tillbehören!

Precis som med tacos känns det som att det finns vissa standard-grejer de flesta ”godkänt” och liksom tycker om. Och sedan finns det massor med knasiga, nostalgiska, ärvda, påhittade och (eventuellt?) helgalna tillskott och kombinationer. De vill jag höra mer om!

Hos oss blir det en liten blandning. Jonathan är starkt traditionell med sylt (drottning) och vispgrädde. Jag har gärna tre olika kombinationer som jag äter med en plätt var; den nostalgiska i form av socker & smör, den vanliga med sylt (och eventuellt grädde/vaniljglass) och så livets grej jag upptäckt på senare dar; punschgrädde!

Varje gång jag hittar de där grön-guldiga pralinerna bland lösviktsgodiset får en näve följa med hem, enbart för att jag vid tillfälle ska kunna krossa i en eller två i min egen lilla gräddskål och blanda om (Jonathan tycker det är hädelse och vill inte ens se på). Underbart är det, precis lika bra passar det till diverse kakor.

Uppstickare är tillbehör som nutella, banan. Eller nyplockade bär, som hjortron och hallon, givetvis.
Men det blir inte lika ofta.

Så, nu har jag pratat nog om mina plättar och ska ut och njuta av dem i sommarvärmen. Hemäggen får dem att lysa gula som solen och idag känns så himla sommaridyllisk.

Kan du inte berätta vad du gärna har till dina plättar (jaja, pannkakor)?

Eller till din tacos, för den delen? Är så nyfiken, oavsett om det är något traditionellt eller helknas!

You may also like

8 kommentarer

  1. Jag som absolut avskytt plättar,våfflor och pannkaka hela min uppväxt,kunde heller inte äta gräddtårta. Konstigt barn jag vet,det var och är lite fortfarande kombinationen av söt sylt och mjölmaten som inte går ihop för mig. Nu när det gräddas plättar och våfflor här hemma så blandar jag i krossat havregryn i smeten och äter dom med bär av olika slag och skivad banan. Måste ju tillaga dom ibland då mina barn älskar plättar.

    1. Alltså jag förstår känslan till fullo! Har aldrig kunnat vräka i mig några större mängder heller just på grund av det söta i kombination med mjöl. Men vilket bra knep du kommit på ändå, för att kunna kompromissa med barnen. Och jag kan tänka mig att det kanske hjälper lite extra just med bär istället för sylt – då försvinner ju ytterligare lite söthet. Och det är ju få saker som är godare än bär ändå? 🙂

      1. Punschgrädde låter ju hur himla gott som helst för en dammsugsälskare som mig!
        Själv kör jag med citronjuice + socker som britterna gör! Eller om jag gör nässelplättar så slänger jag på lite vadsomhelst dom finns i kylen, ost, paprika, nån bit gravad lax eller annat gott!

        1. Jag älskar också dammsugare, så punchgrädde borde absolut falla dig i smaken! 🙂
          Åh ja, jag måste ju prova. Har bara så sällan en citron hemma, och när jag väl har en så äter sambon upp den som en annan äter äpplen haha!
          Spännande med nässelplättar också, låter nästan lite som en omelett? Har du något recept du vill dela med dig av? 🙂

    1. Åh, klassikern. Förmodligen just för att det är en så himla TOPPEN-kombo. Så himla gott <3 Och visst är det något med smör och socker ändå? Känns så himla typisk "sommarlovsresa till lycksele med farmor & farfar, äta plättar i förtältet medan det duggar utanför". Åh <3

  2. Som den pannkaks/plätt-älskare jag är så ÄLSKADE jag dethär inlägget! Punschgrädde låter som någonting jag måste prova. Själv tycker jag kombinationerna lönnsirap + banan (ej för mogen helst, då blir det för sött) + vispgrädde, alternativt lemon curd + vispgrädde + hallon eller blåbär är tipptopp. Här i UK är det jättevanligt att klämma citronjuice och strö socker på – det är också jättegott!

    Såg också på Sandra Beijers blogg att Ballerina har lanserat Ballerinakak-fyllning på tub. Tänker att det kanske vore gott på plättar?

    1. Åh, så kul att höra! Kul att både en hatare och en älskare kommenterat också 😀
      Rekommenderar verkligen punschgrädde. Men så älskar jag ju ca allt med punsch (dammsugare är en favoritkaka).

      Vilka spännande kombinationer och förslag du kommer med. Gott låter det också, har varken provat lönnsirap eller lemon curd men det är ju gott så varför inte? Får väl prova det nu när du ska prova punschgrädden helt enkelt! Har faktiskt hört det där om citronjuice och socker i UK! Kanske får föreslå det här hemma, har ju en sambo som äter citronklyftor som en annan äter äpple så det borde ju kunna gå hem?

      Oj, wow! Det har jag helt missat men det låter verkligen inte dumt alls!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *