Ett inlägg jag aldrig trodde jag skulle skriva – men är glad att jag kan

Idag tänkte jag prata kroppsvård. Trodde aldrig jag skulle skriva den meningen, för ärligt talat har jag varit rätt obrydd om sånt. Men eftersom jag strävar efter att så mycket som möjligt vi handlar hit hem ska produceras lokalt – och dove, gilette eller rexona absolut inte hör till den kategorin – fick jag helt enkelt göra lite research. Dvs. be om tips och råd på instagram.

Och så glad jag är för det då, för nu har jag mig en liten hög favoriter!

En snäll följare tipsade om Ljung Hudvård. Ett litet företag i Sorsele där grundaren Erika förvaltar sin mormors mors arv  ”genom kunskapen om växternas läkande kraft och fortsätter utveckla tillverkningen av naturlig hudvård med fokus på hälsa och framtida miljö.” Jag provade. Och fastnade direkt.

Jag har som sagt varit rätt obrydd kring hudvård. Tagit det som funnits, inte riktigt känt efter. Vet att min hud reagerar på saker jag äter eller starka stresskänslor. Det gör den fortfarande. Men det är inget som svider, irriterar, kliar längre. Förr tänkte jag att det väl var så det var. Förr härdade jag ut. Det behöver jag inte nu.

Tvättar ansiktet med cleansing milk och skrubbar vintertorra nästippar och sommarflagnande kinder med ansiktspeeling med jojoba. Men min absoluta favoritprodukt är deras deodorant med doft av hjortonblom. Den luktar så, så gott, håller hela dagen och jag tror det är aloe veran som ger den lite svalkande känslan. Tiopoängare!

Känns extra bra i magen att förpackningarna är återvinningsbara, att de valt bort ytterförpackningar och att alla produkter innehåller ekologiskt odlade råvaror. Värmer i västerbottenshjärtat <3

Jag är en periodare när det gäller rakning. Ibland växer det fritt och ibland blir det slätt – men ska jag väl göra det vill jag att det ska vara snällt mot både mig och miljön. Engångshyvlar eller de typiska rakhyvlarna med byt-blad går sällan att sortera eftersom de är i både plast och metall. Raklödder vet jag knappt vad det innehåller.

Sedan början av 2019 använder jag istället tvålflakes från Malin i Ratan i min favoritdoft Barrskog. De löddrar superbra, räcker länge och den är så himla skön mot huden. Rakhyveln skruvar jag enkelt isär och tvättar rakbladet (som är helt i metall) och återvinner när det blivit slitet – vilket inte hänt än. Periodare, som sagt. Var förresten superorolig över hur vass den här var, men jag har bara råkat skära mig en enda gång sedan köp. Det blev betydligt fler små sår med de gamla.

Rakhyveln finns också i en liknande variant hos exempelvis Naturlig Deo som är en annan länsfrände med fokus på hållbar, miljövänlig vård av hem, hud och hår.

Tvålen från Malin i Ratan funkar förresten lika bra att tvätta håret med. Den på snöre är extra bra när du badar i havet, så du inte förlorar den till Bottenviken. Och så hänger du den såklart på tork sedan, så håller den i en hel evighet. Här har hon en liten lista på vilken tvål som passar vilken hud- & hårtyp.

Du hittar alla dessa lokala krafter till kreatörer och många, många fler på lokala listan.

 

Så. Nu sätter jag punkt för ett inlägg jag aldrig trott att jag skulle skriva – och samtidigt är glad att jag hittat underlag nog för att kunna göra.

Har du något önskemål på en kategori jag kan lyfta härnäst?

Och har du någon lokal produkt som är en riktig favorit?

You may also like

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *