Genialt lokalt

Är det inte knäppt hur dagarna blir längre och ändå går snabbare än någonsin förut? Mitt i april är vi, och hela världen verkar hög på våren medan jag försöker fokusera på ljusglimtarna i vad jag (till högljudda protester från omgivningen) anser vara årets näst sämsta månad.

Som tur är finns det gott om dem. Ljusglimtarna. Till finheter som fortfarande väntar hör mormors och farfars födelsedagar, spelkväll med vänner och tusen idéer till påskskapande att förverkliga. Till guldkorn som varit hör gårdagens premiär av Skellefteås egen reko-ring.

Under de senaste veckorna har lokala företagare lagt ut annonser som kommuninvånarna fått beställa från. Honung, sylt, färs och korv. Bröd, kött, såser och grönsaker. Producenternas gårdar är spridda, de flesta från Skellefteå med närmsta omnejd men en del tiotals mil ifrån. Samtliga från Västerbotten.

Istället för att konsumenterna behöver åka mil efter mil för att handla från var och en av gårdarna, samlas alla producenter under en timme på en förutbestämd, central plats. Allt är färdigpaketerat, ofta i återvunnet material, och betalning sker med swish. Sån vinst för både miljön och för det lokala företagandet!

Jag hade sett fram emot mina bokade skatter i flera veckor och inspekterade dem lite mer noggrant efter att vi tagit syskonporträtt i Bonnstan. Vi kikar!

Två paket Lapplandssmör från ett gårdsmejeri i Siksjönäs, Vilhelmina. Ett i original och ett med vitlök. Ett sexpack helt ljuvliga turkosa ankägg från Västerbotten Korv, som vi också köpte några burgare från. Hemägg från Kågemarkens Kaningård, ett exemplar av den prisbelönta osten Löpeld från Svedjan ost och tre paket ull från Bergsåkersgården.

Är så glad över att initiativet fått sånt omedelbart, positivt gensvar. Att det finns alla möjligheter för det att fortsätta. Tidigare har skatter som dessa inte varit helt lätta att få tag på utan oftast begränsats till skörde- och julmarknader. Något som resulterat i att jag blivit dumsnål och inte vågat använda. Ingen måltid har liksom varit dem värdig. Nu har vi istället möjligheten att på regelbunden basis kunna stötta det lokala även via kylskåp och mage. Det känns fantastiskt.

Och jag tänker att april kanske hädanefter inte behöver vara så tokig ändå. En av ljusglimtarna är i alla fall att den kommer smaka väldigt, väldigt gott.

 

Har ni reko-ring där du bor? Om: har du handlat något – och vad tycker du om idén?

You may also like

6 kommentarer

 1. Vilken fantastisk idé! Jag har aldrig hört om reko-ring förut, men ”Smaka på Värmdö” har med jämna mellanrum marknader där olika producenter säljer ihop, plus att alla verksamheterna är bra på att saluföra varandras produkter. Ett väldigt fint samarbete tycker jag, som inte blir gladare för något på jorden än lokal sylt!

  1. Men eller hur!
   Ja men det låter ju som ett lite liknande koncept? Här är det ju också en del matmarknader då och då, men det här är varannan vecka nu vilket betyder att jag inte behöver hamstra mina favoritsaker under ett år innan jag kan köpa nytt! Hoppas reko-ring dyker upp nära er snart också, så du kan njuta av både de mer sällsynta och mer regelbundna tillfällena att införskaffa lokala skatter <3

 2. Åh. Måste bara få skriva att din blogg får mig att längta tillbaka till mitt barndomshem och alla fina minnena från Västerbotten. Så inspirerande och vackert. Tack! <3

  1. Men du, så himla fint att få höra! Tack snälla, snälla du för att du delade de orden med mig. Kram <3

 3. Men hjälp vilken grymt bra idé! Har aldrig hört talas om reko-ring innan men måste kolla upp om det kan finnas något i närheten. Känner verkligen igen tendensen att bli dumsnål när man varit och fyndat något härligt i en liten gårdsbutik, så sjukt onödigt ändå!

  1. Men eller hur?! Så bra grej. Känns så himla bra i magen att kunna stötta alla lokala aktörer, samtidigt som jag blev helt överväldigad av hur många de var. Har ju ändå haft bäst koll på ”min del” av kommunen – den är ju så stor. Otroligt imponerad av dem allihopa och har hittat en hel del favoritvaror! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *