Några fynd från rätt nyligt

I mitten på november, när vi åkte till Piteå för att bo på hotell och blåsa glas, passade vi såklart också på att besöka deras två bästa second hand. De är välsorterade, otroligt breda i sitt utbud och har orimligt bra priser (ja, även för att vara second hand).

Hem kom vi med halmbockar och julkulor i olika storlekar (som du ser här och i granen här) stearinljus och en ljuslykta. Favoritfynden blev ändå tre fina akvareller av Clara Salander. Under 50- och 60-talet var hon anställd som textilkonstnär hos Västerbottens läns Hemslöjdsförening.

Motiven föreställer olika hus/vyer i Umeå. Det är såklart extra roligt med motiv där en känner igen sig, men jag tyckte också så himla mycket om stilen och känslan och färgerna. 15 kronor styck kostade de, med ram och allt!

På Pingstkyrkans second hand i Skellefteå hittade jag de här för några veckor sedan. Märkta Höganäs. Har inte sett de här modellerna tidigare, men jag tyckte om dem massor och de matchade varandra så himla bra färgmässigt att de fick bestå som trio. Tänker att de ska få hedersplats i aningen kök eller på toalett så småningom, när jag valt vad de ska fyllas med.

De kostade tre tjugolappar. Har du sett den här modellen förr? Vet du vad de använts till? Vaser eller något helt annat?

Just det! På Repris i Öjebyn utanför Piteå kostar alla böcker (a l l a b ö c k e r) en krona styck. En krona. Vi hittade de här vackra exemplaren av Swifts Gullivers resor och Mobergs Giv oss jorden. Ibland tänker jag att en borde läsa fler gamla böcker, med gamla ord i. Allra helst lokalt (därför letar jag också alltid efter Sara Lidman, P-O Enqvist och Torgny Lindgren).

Och det är ju något speciellt med hur böckerna såg ut förr. Enkla på något vis. För mig så estetiskt tilltalande. Känns fint att fylla bokhyllan med möjligheten att spontanläsa dem.

 

Har du gjort något bra fynd på second hand på sista tiden?
Och skulle du vilja läsa ett inlägg med mina topp-fynd från året som gick?
Inser att jag är dålig på att berätta om dem eftersom i princip allt som kommer innanför tröskeln har varit över någon annans tröskel först, men en topplista borde jag ju absolut kunna få till. Hojta!

You may also like

9 kommentarer

 1. Alltså hur fina är inte burkarna från Höganäs!? Blev himla nyfiken vad de kan vara till och om det finns fler av dem! Gärna fler loppis-inlägg!

  1. Visst var de underbara?! Så fin färgkombination också. Har frågat runt lite i facebook-grupper och de verkar ha varit kryddburkar som bl.a. såldes under 70- och 80-talet, men vissa säljer dem nu som ”bläckhorn höganäs” på tradera!
   Fler loppis-inlägg ska försöka ordnas, vad kul att de är uppskattade 🙂

 2. Vill väldigt gärna ha ett inlägg med en topplista på loppisfynd! Burkarna päfrån höganäs var väldigt fina❣️

 3. Så fina akvareller från Salander! Lyllo dig! Ska till Piteå i helgen och undrar vilka second hand du kan tipsa om?

  1. Eller hur! Kommer bli så fina i trappen tänker jag!
   Så kul. Piteå är så himla mysigt. Tycker ni ska gå på alla second hand som är öppet medan ni är där (alltså både röda korset som är mer centralt samt Repris och PMU second chance i Öjebyn). Har ni tid tycker jag också ni ska äta lunch eller middag på Pensionatet – otroligt god pizza och mysig gårdsbutik 🙂

 4. Akvarellerna är precis sånt jag skulle vilja fynda! Helst från en stad jag också känner till väl. De var verkligen prick på en stil jag tycker mycket om. Drömfynd, helt enkelt! Men tycker faktiskt allting du fått med dig hem var väldigt vackert och kändes väldigt du.

  Vill förresten GÄRNA läsa om dina bästa fynd från 2019! Och såklart mer om fynden i allmänhet. Älskar att du kan en massa om det du köper hem, utöver att du tycker det är vackert. Det finns något extra i det där som gör mig ännu mer nyfiken även på mina egna fynd.

 5. JAG vill läsa inlägg med topp-fynd!! Men vill också läsa inlägg med alla fynd. Älskar loppisinlägg. Älskar detta inlägg. Älskar dina fynd?? Huuuur fina akvareller och vas/burk/flaskorna sen! Har bara läst halva Utvandrarna (livet kom emellan) men känner mig ändå benägen att tipsa om Moberg som författare så hoppas du får feeling och läser bokfyndet. Har ett dokument i min telefon som heter Mobergord där jag skrev upp roliga ord och formuleringar han skrev. Helt klart utvecklande och stimulerande läsning för ordförrådet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *